onsdag 5 augusti 2009

4. en text att sova invid

idag var jag på söder optik igen. vid ett tillfälle steg den kvinnliga optikern upp på en pall & bad mej att se in i hennes högra öga. ur detta alldagliga yrkesmoment uppstod en närmast sensuell stämning. vi var främlingar som stirrade varandra rakt i ögat under längre tid än vad som är konventionellt för främlingar. hon ritade en prick på det vänstra glaset. hon bad mej att se in i hennes andra öga. hon ritade en prick på det högra glaset. därefter justerade hon prickarna.
jag är frestad att skriva något att skicka in till ordkonst nr 3/2009. jag fick ett e-brev från dem för ungefär två veckor sen. det stod bland annat såhär:
Höstens första nummer går i det tvärsinnligas korsmedialas teknologihistoriskas transtextuellas tecken. Temat skulle kunna betecknas "intermedialitet" eller "textmöten", men det är mindre viktigt. Huvudsaken är att vi härmed efterlyser bidrag som tangerar textens/ordets/itteraturens reaktion till, ja... till allt annat. Hur påverkas litteraturen av elektricitet, av film, av radio (med musik, dialekter etc) och av att datorn konkurrerade ut skrivmaskinen? Vad har bokcirkelns utbredande - där man läser med det kommande samtalet i åtanke - för konsekvenser för läsandet? Hur betraktar vi skillnaden mellan ord och bild? Varför får ordet "bil" en av ordkonsts redaktionsmedlemmar att se en anka för sitt inre öga? Man kan också läsa icke-textuella kulturfenomen. Hur kan man exempelvis läsa Michael Jacksons kropp i förhållande till hans estetik? Vad gör dansarens spända muskel till ett formuttryck? I frågan om vad ett medium är bor också grågan om gränsen mellan konstdiskurs, kroppsdiskurs och samhällsdiskurs; teatern i politiken, romantiken i solnedgången, rytmen i det löpande bandet, den närmast inbyggda synestesin i zappkulturen, cross-over-kulturen, kroppspolitiken, idén om Gutenberg-galaxen, de sociala mediernas nya löften och fordringar på det estetiska uttrycket.
Ni har hela rötmånaden på er. Skicka några rader synopsis innan 3 september. Deadline är preliminärt satt till söndagen, kvällen, natten - som kan vara ljud vid denna tid - den 20 september.
för en stund sen fann jag poesizinet ett lysande namn, som jag ska läsa när jag orkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar